Koronavírus: USA opäť zaznamenali rekordný nárast prípadov koronavírusu

12.07.2020 Celý región

Washington 12. júla (TASR) - Spojené štáty opäť hlásia rekordný denný nárast prípadov nákazy koronavírusom, v piatok ich zaznamenali viac ako 66.000. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA na základe údajov zverejnených Univerzitou Johnsa Hopkinsa.

Podľa štatistík univerzity v krajine zaznamenali rekordné prírastky nakazených trikrát za posledné štyri dni. Odborníci sa obávajú, že čoskoro môže nasledovať aj prudký nárast počtu úmrtí.

Na Floride, ktorá patrí medzi americké štáty s najvýraznejšími nárastmi za uplynulé dni, v piatok zaregistrovali 10.000 nových prípadov a 93 úmrtí. V štáte sa pritom rozhodli opätovne otvoriť zábavné parky koncernu Walt Disney.

Pre rekordné počty mŕtvych v štátoch Florida či Texas začala v krajine taktiež stúpať aj úmrtnosť, ktorá mala za posledné obdobie značne klesajúcu tendenciu.

Podľa Bieleho domu je však hlavnou príčinou nárastu prípadov fakt, že v krajine začali viacej testovať na koronavírus.

Americký prezident Donald Trump, ktorý všeobecne nenosí rúško na verejnosti, uviedol pred návštevou vojenskej nemocnice, že zranených vojakov pravdepodobne navštívi s prekrytými ústami a nosom.
 
 

Rusko zaznamenalo ďalších 130 úmrtí pacientov s koronavírusom

Moskva 12. júla (TASR) - Za posledných 24 hodín podľahlo v Rusku ochoreniu COVID-19 spôsobenému novým koronavírusom 130 osôb, čím celkový počet potvrdených obetí pandémie stúpol na 11.335. V nedeľu to oznámilo protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS.

Počet prípadov nákazy za uvedené obdobie stúpol o 6615, celkový počet nakazených tak dosiahol 727.162. Denný nárast počtu infikovaných za uplynulých šesť dní neprekročil 0,9 percenta.

Počet vyliečených pacientov stúpol v nedeľu o 3615 na 501.061. Podľa ruského protivírusového krízového centra sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo viac ako 69 percent všetkých infikovaných.
 
 

Kosovo pre koronavírus znovu obmedzilo modlitby v mešitách

Priština 12. júla (TASR) - Kosovské úrady v nedeľu opätovne zaviedli obmedzenia počtu účastníkov modlitieb v mešitách. K takémuto kroku pristúpili v reakcii na zvyšujúci sa počet prípadov nákazy novým koronavírusom, informovala agentúra AP.

Islamské spoločenstvo Kosova, najvyšší tamojší náboženský orgán, oznámilo, že masové zhromaždenia v mešitách budú dočasne pozastavené. Na modlitbách bude môcť byť naraz prítomných maximálne 50 ľudí, a to na dobu maximálne desiatich minút.

Zhromaždení veriaci budú musieť nosiť rúška, dodržiavať prinajmenšom 1,5-metrové rozstupy a používať vlastný modlitebný koberček. Ľuďom starším ako 65 a mladším ako 16 rokov spoločenstvo odporučilo, aby sa modlili doma.

Mešity v Kosove uzavreli po prepuknutí pandémie nového koronavírusu. O dva mesiace neskôr ich však v rámci uvoľňovaní opatrení verejnosti opäť sprístupnili.

V súčasnosti však v Kosove opäť dochádza k nárastu prípadov infekcie: za posledný týždeň tam každý deň zaznamenali vyše 200 prípadov. Celkovo pritom v Kosove dosiaľ zaevidovali 4715 prípadov nákazy a 101 súvisiacich úmrtí.
 
 

Florida zaznamenala najvyšší nárast nakazených spomedzi štátov USA

Miami 12. júla (TASR) - Americký štát Florida zaznamenal za posledných 24 hodín rekordných 15.299 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o vôbec najvyšší denný prírastok zaznamenaný v ktoromkoľvek zo štátov USA, informovala agentúra AP.

Okrem nakazených pribudlo na Floride aj 45 nových súvisiacich úmrtí, uviedol štátny zdravotnícky úrad. Celkovo tak v tomto americkom štáte zaevidovali už 269.811 prípadov nákazy. Florida pritom len za ostatný týždeň potvrdila 514 úmrtí.

Predošlý rekord v prírastku nakazených za jeden deň držala spomedzi amerických štátov Kalifornia s 11.694 nakazenými, ktorých tam zaznamenali pred štyrmi dňami. Predtým v tomto smere viedol štát New York s 11.571 nakazenými, ktorých odtiaľ hlásili 15. apríla.

Florida uvoľnila v máji a júni časť opatrení a oživila svoje hospodárstvo. Odvtedy sa tam zvýšil tiež počet vykonávaných testov na koronavírus, ešte dramatickejšie však narástol aj počet nových prípadov. Pred mesiacom bolo denne pozitívnych v priemere okolo päť percent testov, zatiaľ čo za posledný týždeň to bolo vyše 19 percent.
 
 
 
 

Vyberte región